Ramazan Yardımı Yapan Yerler

tarafından
11
Ramazan Yardımı Yapan Yerler

Ramazan Yardımı Yapan Yerler, Ramazan ayı yaklaştı ve yoksul binlerce vatandaş yardım eli bekliyor. Hal böyleyken yardıma muhtaç kişiler zaten akşama kadar açken aile bireylerini doyuracak ve onları tüm gün oruç vakti tutacak gıda ihtiyacı daha da arttı. Bu yazıda Ramazan için yardım veren yerlerden sizlere bahsedeceğiz.

Aslında birçok devlet kuruluşu, özel kuruluşlar, vakıflar, dernekler, belediyeler Ramazan ayı için kişilere yardımda bulunuyor. Bu çoğunlukla gıda yardımıdır. Bununla birlikte bu yardımdan faydalanmak için kimi kurumlar için vatandaş olmamanız lazımken kimisi için vatandaş olmanız önemli değildir.

Peki yardım veren yerler neresidir? Hangi devlet kurumları yardım verir? Yardım için kıstaslar nelerdir?

Ramazan Yardımı Yapan Yerler

Gelir şartını genel olarak incelediğimiz zaman ya belli bir ücret sınırı konuluyor ya da belli bir sabit isteniyor. Bu sabiti incelediğimiz zaman her ne olursa olsun açlık sınırının ve yoksulluk sınırının altında olduğuna rastlıyoruz. TÜİK verileri çerçevesinde açlık sınırı 7.818 TL olarak belirlenmişken yoksulluk sınırı ise 27.041 TL olarak belirlenmiştir.

Bu verilerin açılımından çıkaracağımız açlık sınırı için bir 4 kişilik bir ailenin ev faturaları, gıda masrafları, eğitim masrafları, ev kirası gibi harcamalarla bir ay içerisinde en az kaç Türk lirası para ile geçinilebileceğini gösterir. Yoksulluk sınırı ise normal bir yetişkinin makul bir yaşam için bir yıl içerisinde yapması gereken ihtiyaçların karşılanması için gerekli miktardır. 27.041 TL’lik sınırı 12 aya böldüğümüzde bu gelirin aylık 2.253 TL olduğunu görüyoruz. 

Para Yardımı Maddi Yardım Yapan Kurumlar

Ramazan Yardımı Veren Yerler Neresidir?

Ramazan yardımı veren birçok yer vardır. Işte bu yerler:

  • Vakıflar Genel Kurulu
  • Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
  • Belediyeler
  • İnsani Yardım Vakfı (İHH)
  • Türk Kızılay’ı
  • Deniz Feneri Derneği
  • Sosyal Hizmetler Müdürlüğü
  • Bütün Valilik ve Kaymakamlıklar
  • Sadakataşı Derneği
  • Dernekler, Vakıflar ve İş Adamları

Ramazan Yardımı İçerisinde Neler Vardır?

Ramazan yardımı içerisinde temel gıdalar vardır. Kimi yardımlarda para yardımı yapılırken kimi yardımlarda kuru gıda yardımı ve kimisinde ise Ramazan kolisi gibi zeytin, peynir, ekmek, reçel, hurma, kuru baklagil, salça, şeker, tuz, un gibi temel gıdalar olur.

İBB Ramazan Kolisi Başvurusu Nereden, Nasıl Yapılır? İBB Erzak Yardımı  Başvuru Sayfası! 2022 Ramazan Yardımı

Nakit Para Yardımı Yapan Şirketler Neresidir?

Devlet kurumlarından ziyade kimi şirketler ihtiyaç sahipleri için nakit para yardımı yapmaktadırlar. Bu şirketlerden bazıları:

  • Abdi İbrahim
  • Ağaoğlu
  • Doğuş Holding
  • Sabancı Holding
  • Koç Holding
  • Erciyes Anadolu Holding
  • Özyeğin Vakfı
  • Zorlu Holding
  • Dedeman Holding
  • Enka İnşaat
  • Gama Holding
  • Bilkent Holding
  • Doğan Holding
  • Yıldızlar Yatırım
  • Borusan Holding

Ramazan Yardımı İçin Başvuruda Hangi Belgeler Gereklidir?

 Neredeyse birçok vakıf için veya devlet kuruluşu için başvuru dilekçeleri aynıdır. Bu yazıda yardım yapan kuruluşları genel hatlarıyla inceleyeceğimiz için bu paragrafta genel olarak lazım olan belgeleri belirteceğiz. Neredeyse tüm başvurularda başvuran kişilerden beklenen belgeler şunlardır:

  • TC kimlik / oturma izini önlü arkalı fotokopisi
  • Bir adet vesikalık fotoğraf
  • Başvuru formu
  • Başvuru dilekçesi
  • Bir hastalık veya engellilik hali varsa bunu belgeleyen rapor
  • Varsa yoksulluk belgesi
  • Adrese dayalı aile beyanı

Bunların her birini tüm kuruluşlar istemez. Genelde belediyeden istenen yardımlarda b belgelerin çoğu istenir. Ancak bu belgeler genelde istenen belgelerdir.

Vakıflar Genel Kurulu Ramazan Yardımı

Vakıflar Genel Müdürlüğü yardımı kuru gıda yardımı şeklindedir. Bu yardım Ramazan yardımından çok genel bir yardımdır aslında. Kabul alınması durumunda kişiler 5 yıl boyunca bu yardımdan faydalanır. Yardım içerisinde sadece fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, tuz, şeker gibi kuru gıdalar vardır. Yardımdan faydalanmak için 65 yaş üstü olup bakım aylığı alınmaması veya hane içi gelirin net asgari ücretten düşük olması lazımdır. Internet üzerinden veya Vakıflar Genel Kurulu müdürlüğüne giderek bizzat başvuruda bulunabilirsiniz.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardım Başvurusu

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının birçok yardımı bulunmaktadır. Aynı zamanda  diğer yardımlardan farklı olarak Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının özellikle Türk vatandaşı olmayan küçüklere yönelik yardımı mevcuttur. Bunun dışında Türk vatandaşı bir ihtiyaç sahibi olarak da sosyal yardım alabilirsiniz tabii ki de. Şayet Türk vatandaşı değilseniz e devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linki üzerinden başvurmanız yeterlidir.

Belediye Ramazan Yardımı

Bu bazı belediyelere özel bir durum değildir. Her belediye kaymakamlık ve valilikler ile iletişim halindedirler. Bundan dolayı ihtiyaç sahibi olmanız halinde belediyeyi telefonla arayabilirsiniz veya e devlet üzerinden sosyal yardım başvurusunda bulunabilirsiniz veya belediyeye gidip direkt başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuru yapmanız halinde belediye erzak yardımını koliler halinde veya kupon olarak veya nakdi olarak verecektir. Örneğin Ankara Belediyesinin şu aralar en sık yaptığı yardım nakdi yardımdır. Yani gerekli parayı kişilerin hesaplarına yatırır.

Belediye Ramazan Yardımı İçin Hangi Belgelere İhtiyaç Vardır?

Erzak yardımı alabilmek için bazı belgelere ihtiyaç vardır. Bunlar arasında nüfus cüdanı fotokopisi, başvuru için talep içeren dilekçe ve muhtarlıklardan alınabilecek muhtaçlık belgesi, üzerine kayıtlı araç olmadığına dair belge, sağlık provizyon aktivasyon belgesi, muhtarlıktan alınmış ikametgah belgesidir.

Belediyenin Verdiği Yardımlar Nelerdir?

Başvuru halinde belediyenin verebileceği yardımlar şunlardır : Belediye yardım parası, odun ve kömür yardımı, gıda ve erzak yardımı, muhtaç asker ailesi yardımı, belediye yaşlı bakım hizmetleri, kırtasiye yardımı, öğrencilere okul yardımı, belediye bursu, giyecek yardımı, sosyal yardım kartı, şehit ve gazi yakınlarına yardım, fakir ailelere kira yardımı, sağlık ve ilaç yardımı, bebekler için bez ve mama yardımı, engelli yardımlarıdır.

İnsani Yardım Vakfı (İHH)

İnsani Yardım Vakfı, Türkiye içi ve Türkiye dışı her sene çeşitli yardımlarda bulunur ve özellikle Ramazan ve Kurban bayramlarında yaptıkları yardımlarla meşhurdurlar. Bu yıl içerisinde İHH Ramazan çalışmalarında  Türkiye’nin 81 ilinde ve 56 ayrı ülkede 2 milyon 700 bin kişiye ulaşmakla birlikte birçok fitre ve fidye dağıtmıştır, gıda kartı dağıtmıştır, kumanya dağıtmıştır, iftar yemeği vermiştir ve ihtiyaç sahibi çocuklara bayramlık hediye etmiştir.

İHH 2023 Senesi İçin Ne Yapmayı Planlıyor?

İHH 2023 senesi için “Ramazanı Yaşat” sloganı ile çıktığı yolda başta yurt içi olmak üzere 2.5 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyor. Şimdiden 2023 Ramazanı adına Türkiye’nin 81 ili için 140 bin hayırseverin fitre ve zekatlarını bağışlamak için yola çıktı. Her biri 400 TL değerinde olan kumanyalarını 300 bin kişiye ulaştırmayı hedefliyor. Bu noktada ihityaç sahipleri de İHH ’nın +90 212 631 21 21 telefon numarasından veya info@ihh.org.tr mail adresinden İHH’ ya ulaşıp yardım alabilir.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Kartı Başvurusu

Türk Kızılayı Yardım Başvurusu

Türk Kızılay’ı sadece Ramazanda değil yıl boyu ihtiyaç sahiplerine yardım eder. Bu noktada yardımlarını ulaştırması Vekâletle Kurban Kesimi Kampanyası, Adak Kurban Kesimi, Zekât, Sevgi Bohçası, Özel Eğitim Sınıfları Projesi, büyük alışveriş zincirleriyle gerçekleştirilen işbirlikleri, hayırseverlerin bağışlarıyla hazırlanan gıda paketleri ile gerçekleşir. Yine Türk Kızılay’ının 13 aşevi, 3 huzurevi, 8 öğrenci yurdu, 5 giyim yardım merkezi ve kimsesizler evi vardır ve bu yolla ihtiyaç sahiplerine el uzatır. (https://www.kizilay.org.tr/neler-yapiyoruz/sosyal-hizmetler)

İhtiyaç sahipleri ALO 168 numarasını arayarak ücretsiz olarak Türk Kızılay’ı çağrı merkezine ulaşıp yardım talebinde bulunabilir. Bununla birlikte +90 312 584 18 68 telefon numarasını arayarak yine sosyal yardımdan faydalanma talebinizi iletebilirsiniz.

Valilik ve Kaymakamlık Yardım Başvurusu

Tıpkı belediyelerde olduğu gibi neredeyse aynı prosedür ile yakacak yardımı, erzak yardımı, eğitim yardımı, maddi destek ve nakit para yardımı gibi hususlarda valilikler veya kaymakamlıklar ihtiyaç sahiplerine talep halinde yardımda bulunurlar. Belediyedekine benzer şekilde valiliği veya kaymakamlığı arayarak veya bizzat gidip başvuru yaparak yardımdan faydalanabilirsiniz.

Sadakataşı Derneği Yardım Başvurusu

Türk Kızılay’ına benzer şekilde Sadakataşı Derneği de “Dünya Değişsin” sloganı ile çıktığı yolda başta Türkiye olmak üzere 35 ülkeye yardım göndermektedir. Bu yolda market kartı dağıtmak, iftar sofraları düzenlemek, zekat- fitre- fidyeleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak ve son olarak 40 bin Ramazan kumanyası dağıtarak yardımda bulunur. İhtiyaç sahipleri 0216 614 04 61 telefon numarası ile veya     sadakatasi@sadakatasi.org.tr mail adresiyle Sadakataşı Derneği ile irtibata geçip durumlarını belirtebilirler.

Deniz Feneri Derneği Yardım Başvurusu

Şu ana kadar saydığımız birçok dernekle benzer şekilde Deniz Feneri de uzun yıllardır yardım faaliyetlerinde bulunmaktadır. Birçokları gibi gerek kamuoyu aracılığı ile gerek hayırseverlerden topladığı yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırır. İhtiyaç sahipleri +90 212 414 60 60 veya +90 212 415 61 6 1 telefon numaralarından birini arayarak veya fener@denizfeneri.org.tr mail adresinde kendileri ile irtibata geçip yardım taleplerini iletebilirler.

Fitre Ne Kadar?

40 TL’dir.

PTT Yardım Parası Ne Kadar?

1.250 TL yardım parası verilmektedir.