Zabıta Nasıl Olunur? 2023 Belediyede Zabıta Olma Şartları

tarafından
71
Zabıta Nasıl Olunur? 2023 Belediyede Zabıta Olma Şartları

Zabıta nasıl olunur; Belediye kadrosunda çalışmak isteyen birçok kişi zabıta olarak başvuruda bulunuyor. Zabıta nasıl olunur, zabıta olma şartları ve zabıtaların aldığı maaş da merak konusu. Biz de bu haberimizde sizlere, zabıta olmak için gerekli şartları ve detayları anlayacağız. Bir belediyede zabıta olmak istiyorsanız, ilk olarak belediye şartlarını karşılamalısınız.

Zabıta nasıl olunur sorusuna geçmeden önce, zabıtanın görevlerinden de bahsetmek gerekiyor. Zira zabıta nasıl olunur diyorsanız, ilk olarak ne iş yapacağınızı da bilmeniz gerekiyor. Bu durumda bizler de, sizler için özel olarak hazırladığımız zabıta nasıl olunur rehberimizi size sunmak istiyoruz.

Zabıta Nasıl Olunur 2023

Zabıta olmak isteyenlerin en çok araştırdıkları konulardan birisi de, Zabıta nasıl olunur 2023? Belediye zabıta olma şartları neler? olmaktadır. Günümüzün en popüler meslek dallarından birisi olan zabıta memuru olmak için kişilerin bir takım özelliklere sahip olması ve bazı şartları karşılaması gerekmektedir.

Yerel yönetimlere bağlı olarak çalışan ve kamu düzeninin ve halk sağlığının korunması için çalışan kişilere zabıta denilmektedir. Zabıtalar, kamu düzenini sağlayan jandarmalar ve polisler gibi silah taşımamakta olup, gerekli olan durumlarda bu güvenlik kuvvetlerinden her türlü yardımı alabilmektedirler.

Zabıtaların Görevleri Nelerdir?

Belirli şartları karşılayan, herkes günümüzde zabıta memuru olabilmek için başvurabilmektedir. Gerekli olan şartların sağlanmasından sonra bu kişiler zabıta olarak atanarak görevlerine başlamaktadır. Buna bağlı olarak zabıtaların görevleri ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Halk sağlığını bozabilecek ve zarar verecek olan bütün işlemlerin durdurulmasını sağlamak
  • Gıda malzemeleri imal edeni satan ya da dağıtan firmaların ve iş yerlerin rutin ya da baskın denetimlerini yapmak
  • Ruhsatsız olan iş yerlerinin tespitini yapmak ve bunlara gerekli olan işlemleri uygulamak
  • Semt pazarlarının denetimini yapmak
  • Belediye izni bulunmayan satıcıları tespit etmek ve bunlara gereken işlemleri uygulamak
  • İzinsiz olarak afiş ve ilan asanları engellemek
  • Kamu sağlığının her zaman korunmasını sağlamak

Zabıta Olma Şartları Nelerdir?

Zabıta olmak isteyen cevabını en çok merak ettiği konulardan birisi de, zabıta olma şartları neler konusu olmaktadır. Zabıtalar görev alanları itibari ile il ve ilçe belediyelerine bağlı memur ya da işçi olarak çalışmaktadırlar. Memur olmak isteyen zabıtaların ise KPSS sınavından belirli bir puan almaları şart olmaktadır. Bunlara bağlı olarak zabıta olmak için aranan başlıca şartlar ise şunlar olmaktadır;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Kamu suçu işlememiş olmak ve kamu haklarından mahrum olacak bir iş yapmamış olmak
  • En az lise mezunu olmak
  • Memur olmak isteyenler için KPSS sınavından en 70 puan almış olmak
  • Yüz kızartıcı bir suç işlememiş olmak
  • Hapis yatmamış olmak
  • Erkek ve kadınlarda aynı olmak üzere 30 yaşını geçmemiş olmak
  • Boy ve kilo orantısı olarak dengeli bir görünüme sahip olmak
  • Erkekler için 1,75 cm, kadınlar için 1,65 cm’den kısa boylu olmamak

Bütün bu şartları sağlayan herkes başvuruda bulunarak zabıta olabilmektedirler.

Polislik Yaş Sınırı 2023 Polislikte Yaş Sınırı Kaçtır?

Zabıta Nasıl Olunur?

Zabıta olmak isteyen kişiler, Belediye Başkanlıklarının Basın ve Yayın İlan Birimleri tarafından verilen zabıta başvurusu ilanları üzerinden bu sürece başlayabilmektedirler. Zabıta olmak isteyen kişiler gerekli olan evrakları ve koşulları sağlayarak başvurularını yapmaktadırlar.

İlanlarda belirtilmiş olan illerin hepsine zabıta olmak için başvuru yapılabilmektedir.  Zabıtalık mesleği hem memur, hem de işçi olarak yapılabilmektedir. Memur olarak Zabıta olmak isteyen adayların ise KPSS sınavından en az 70 puan almaları şarttır.

Zabıta sözlü mülakatlarında ise adayların en az 70 puan almaları lazımdır. Bu bağlamda belediye zabıta şartları arasında adayların temiz bir sicile sahip olmaları da büyük önem taşımaktadır. Zabıta olan kişiler ise Belediye Başkanlıklarının Memur Atama ve Sınav Yönetmeliği dâhilinde işe alınmaktadırlar.

Zabıta Olmak İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

Zabıta olmak isteyen kişiler için bir diğer önemli konu da zabıta olmak için gerekli olan evraklar konusu olmaktadır. Zabıta olmak için adaylardan istenen evraklar ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Zabıtalığa başvuru dilekçesi
  • T.C. kimlik belgesinin aslı ve onaylı olan sureti
  • Kişinin bir sabıka kaydı olmadığını kanıtlayan adli sicil kaydı
  • Mezun olduğu okuldan almış olduğu diploma ya da ilgili okuldan alınmış olan onaylı diploma sureti
  • En az B sınıfı sürücü belgesi
  • Askerlikle ilişkisi olmadığını kanıtlayan terhis belgesi
  • Zabıtalık görevini yapmaya engel olmadığını gösteren sağlık belgesi
  • Son altı ay içerisinde çekilmiş olan 3 adet vesikalık fotoğraf

Bu belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanmasından sonra zabıta olmak isteyen adaylar, bulundukları ilin belediyelere başvurarak ve gerekli olan diğer koşulları sağladıktan sonra zabıta olabilmektedirler. Zabıta nasıl olunur diye merak edenler, bu evrakları da mutlaka tamamlamalıdır.

Zabıta Sözlü Sınavı Nedir?

Zabıta olmak isteyen adaylar gerekli olan belgeleri ve koşulları yerine getirdikten sonra başvuru sürecinde, ek olarak sözlü olan bir sınava da katılmak zorundadırlar. Bu sınav sonrasında en az 70 alan zabıta adayları bütün koşulları sağlamış olarak zabıtalık görevlerine başlayabilmektedirler. Buna bağlı olarak zabıta sözlü sınavı kapsamında sorulan konular ise şunlar olmaktadır;

  • Mevzuat Kanunu maddeleri
  • Atatürk İlke ve İnkilapları
  • Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
  • 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu
  • Mahalli İdareler ile ilgili olan temel konular

Zabıtaların Çalışma Saatleri Nedir?

Zabıtaların çalışma saatleri vardiyalar halinde olmaktadır. Buna göre ve yasal olarak zabıtaların çalışma saatleri 24 saat iş 48 saat dinlenme ya da 12 saat iş 24 saat dinlenme olarak belirlenmektedir. Zabıta görevlilerinin haftada en fazla çalıştıkları toplam saat süresi ise yasal olarak 48 saattir. Genel olarak zabıta çalışma saatleri ise çalıştığı belediye tarafından kanunlara uygun olarak düzenlenmektedir.

Zabıta Başvurusu Yap

Zabıta olmak isteyen kişiler, belediyelerin insan kaynakları bölümüne başvurması gerekiyor. Zabıta nasıl olunur bölümünde anlattığımız gerekli evraklar da mutlaka ilgili birimlere teslim edilmelidir. Aynı zamanda, belediyenin aktif bir alım ilanı da olması gerekiyor. Uygun pozisyon olmaması durumunda başvuru mümkün değil. Zabıta nasıl olunur diyorsanız, ilk olarak uygun ilanların açılmasını bekleyin.

Zabıta iş ilanları ve zabıta başvurusu yapmak isteyenler, belediyelerin internet sitelerinden düzenli olarak yayınlanan Zabıta alım ilanları üzerinden takip yapabilir. Uygun pozisyon o an olmasa bile, ilerleyen dönemlerde zabıta alımı yapılacağında internet sitesi güncellenecektir. Aynı zamanda zabıta nasıl olunur konusunda verdiğimiz bilgilere ek olarak, zabıta alımları hakkında bilgileri de güncelleyeceğiz.

İstanbul İBB zabıta alımları için https://kariyer.ibb.istanbul/ adresini takip edebilirsiniz.

Zabıta Adaylarının Eğitim Süresi Kaç Aydır?

Eğitim süresi 2 aydır.

5-15 Yıl Çalışanların Yıllık İzni Kaç Gündür?

Yıllık izni 20 gündür.